Öğrenci evinde buzdolabım çok eskiydi ama çalışıyordu. Buzdolabı temel bir ihtiyaçtır ve ben bir süre onsuz yaşamayı denediğim zaman onun ne kadar önemli olduğunu anlamıştım. Bir gün buzdolabımın dondurucu kısmı çalışmaya devam etmesine rağmen, ana bölmesi çalışmayı bıraktı. Buzdolabımın içindeki peynir, süt gibi birçok yiyeceğim bozulmaya başlamıştı. Ben bir an panik olup hemen buzdolabı servisini aradım. Bu noktada neden buzdolabı servisini aradığımı, onlardan ne beklediğimi ve onlara vereceğim paranın alacağım hizmete değip değmeyeceğini hiç sorgulamadım. Çünkü temel bir ihtiyacımdı ve düşünmeden servisten bir görevli çağırdım. Servis sadece bir görevli yollamak için 100 lira gibi bir ücret istiyordu, tamir parası hariç. Ben de öğrenci olmama rağmen kabul ettim çünkü gelen kişinin buzdolabını bir anda düzeltebileceğini düşündüm.
Usta geldi, dolaba şöyle kısaca bir baktı ve dondurucu bölümü çalışıyorsa buzlanma yaptığını, diğer ana bölüme hava üflemediğini, bu yüzden fişten çıkarıp buzunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Ben ona bilgilendirme için teşekkür ettim ama sadece oraya geldiği için ona 100 lira gibi bir ücret ödemek zorunda kaldım. Bunun üzerine usta parasını alıp gitti. Ben buzdolabını fişten çıkarıp bir gün kadar beklettikten sonra dolap eskisi gibi çalışmaya başladı.
Hepimizin elinin altında internet var ve bu tarz durumlarda paniğe kapılıp ilgili hizmeti almak yerine araştırarak sorunu kendimiz tanımlayıp çözmeye çalışmalıyız. Ben dediğim gibi panik olduğum için bunu yapamadım ve 100 lira zarar ettim diyelim. Ama servisi aramadan önce internetten buzdolaplarının çalışma prensibine baksaydım ya da sorunumu arasaydım ustanın vereceği bilgiyi kendi kendime öğrenmiş ve uygulamış olacaktım. Gerçekten de usta gittikten sonra internete baktığımda birçok insanın aynı sorunu yaşadığını gördüm. Bu yüzden bir harcama yapmadan önce durup düşünmek her zaman fayda sağlar ve çoğu durumda bize para kazandırır.
(Barış A.)