Oyun oynayarak para kazanılabilir. Bunu bir meslek haline getiren “gamer”lardan veya çeşitli “review” şirketlerinde çalışan insanlardan bahsetmiyorum. Oynadığınız herhangi bir oyunda el emeğinizle ulaştığınız bir eşyayı veya karakteri satabildiğiniz gibi, gezegenimizin en popüler oyun platformu olan Steam üzerinden de para kazanmanız mümkün.
Öncelikle bilmeniz gerekenler;
1) 01.01.2016 tarihi itibariyle Steam üzerinden topluluk pazarına erişebilmeniz için, hesabınızda 5$ ve üzeri geçmiş bir hareket olmalı. (Yapılan bu işlemle ilgili herhangi bir ters ibrazda da bulunmamanız gerekiyor, aksi durumda bu süre ek 60 güne kadar çıkabilmekte.)
2) 5$’lık satın alma işlemini tamamlamanızın ardından 12 gün boyunca beklemeniz gerekiyor. (Steam’in bir güvenlik prosedürü, multi hesaplardan anında satışı engellemek için yapılıyor.)
3) Yukardaki işlemlerden sonra sıra geldi işin can alıcı kısmına. Elbette ki çok zengin olacaksınız demiyorum, fakat cüzi miktarda ücret de almayacaksınız. Mesela CS GO’yu ele alırsak, oyun içerisinde bulunan başarımlarınızın tümünü tamamladığınızda, hesabınızda oyun saatinize göre koleksiyon kartı düşürebilir, ve bu kartları Steam bakiye karşılığında satabilirsiniz. Bu işlemler sadece CS GO ile sınırlı değil tabi ki; topluluk pazarını destekleyen her oyunda bu işlemleri uygulayabilirsiniz. Oyundan oyuna göre değişiklik gösterebilmekle beraber, fiyatlar da düşürülen eşyanın cinsine göre değişebiliyor. Buna ek olarak oyun içerisinde bulunan çeşitli kasaları anahtarlar vasıtasıyla açabilir, “Epic Item” karşılığında oldukça iyi miktarlarda kazançlar elde edebilirsiniz. Örneğin Mor Sütun, M4A1-S veya Karambit cinsine göre çok uçuk fiyatlara satılabilmekte. Üstüne üstlük alıcısı da hemen mevcut! (Rekabetçi Mod’da, efektif hareketlerle düşmanı yere serip, skor kastığınızda şansınızın daha çok artacağını unutmayın). Takas kontratı sayesinde, eşyanızın cinsine göre 10 adet eşyayı 1 eşyayla takas edebilirsiniz; çıkan eşyanın “Epic” durumuna göre de satabilmeniz mümkün.
4)* Bu maddeye yıldız koyma sebebimi şöyle anlatayım: Kinguin, G2A gibi sistemleri duymuşsunuzdur; peki bu sistemler bunca “skin” ve “key”i nereden temin etmektedirler sizce? Cevabı basit: Bünyesinde satış yapan oyunculardan tabi ki. Sizler de hesabınızda yukarıda anlattığım bilgilerle Steam bakiyesi kasıp, hesabınızda biriktirebilirsiniz. Kinguin’de bir pazar açarsınız ve pazar alanına gerekli bilgileri girersiniz. Bir kullanıcı sizden mesela X oyununu almak istedi diyelim. Kendisi satın alma işlemini gerçekleştirdiyse, sizin tek yapmanız gereken hesabınızda bulunan Steam bakiyesiyle Steam üzerinden “gift” yoluyla veya izin verildiği takdirde direkt Key olarak satın alarak kullanıcıya iletmek! Kinguin %3, G2A ise oyuna göre %2,5 ile %3,5 arasında bir kesim ücreti uyguluyor; devede kulak tabi ki 🙂
Yukarıda anlattıklarımın tümü buzdağının görünen kısmı aslında. Çeşitli forum sitelerinden eşyalarınızı veya karakterinizi elden satabileceğiniz gibi, biraz hayal gücünüzü kullanarak memnuniyet verici kazançlar elde edebilmeniz de gayet mümkün.
(İsmet E.)